Stålgrottorna - Isaac Asimov

Utkom: 1953
Förlag: Delta Förlag
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-7228-176-6
Antal sidor: 212

Baksidetext: Plats: Jorden
Tid: Framtiden
Människorna lever i gigantiska städer under jordytan. Överbefolkning, halvsvält och ständiga kriser är något som man tar för givet. Liksom robotarna, vilka utför allt tungt arbete - liksom även en hel del kvalificerade sysslor. En robot är billigare i drift än en människa, och arbetslösheten stiger medan robotarna övertar en allt större del av samhällsmaskineriet.

Så en dag sker ett mord. En polis får i uppdrag att reda ut brottet - tillsammans med en robotassistent som kanske snart kommer att överta hans post. Mordgåtan måste lösas, snabbt. För allt tyder på att en robot har utfört mordet, och detta kan leda till en ofrånkomlig katastrof för hela mänskligheten.

Mitt omdöme: Det är roligt all läsa framtidsversioner som har några år på nacken. Vissa saker känns fortfarande avlägset. Som robotar och rymdresor. Medan andra saker som måste ha känts som hightech när boken skrev är redan föråldrade. T.ex. var det ingen som hade glasögon, utan alla använde linser istället. Men en ganska bra bok.

Betyg: 3,5

Inga kommentarer: