Den röda näckrosen - Jan Mårtenson

Utkom: 1987
Förlag: Legenda
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-582-1120-9
Antal sidor: 212

Baksidetext: Gustav Nilmann, före detta landshövding, statsråd och hårdhänt SÄPO-chef, skall skriva sina memoarer. "En drivande mina", säger han själv. "Huvuden kommer att rulla." Men alla tycker inte om idén och en sommarkväll hittas han död i lusthuset i parken till sin gamla herrgård. Mördad. I handen håller han en näckros.

Det är upptakten till en spännande och kultiverad deckare som börjar i Tivedens dunkelgröna vildmarksskogar, en gång hemvist för rövare och stigmän och slutar en julkväll i Gamla stan. Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren har huvudrollen, men siameskatten Cléo bidrar på sitt vis till gåtans lösning.

På den svartögda Fagertärn mitt uppe i Tiveden växer de röda näckrosorna vilda, det enda stället i världen. Sagan berättar att näcken lockade med sig en ung jungfru, som älskade honom, ut i sjön. Och där hon försvann flöt en mörkröd näckros upp. En lika ödesdiger roll har den röda näckrosen i årets Homan-deckare. Mord och självmord. En vit näckros och en röd. Finns det något samband?

Mitt omdöme: Lättläst och trevlig.

Betyg: 3,5

Inga kommentarer: